Träningstips

Träningstips

Jakt över stående fågelhund är en trevlig jaktform med gamla anor. Men den förutsätter förstås att man har en hund med både jaktlust och intresse för viltet. Nu räcker inte bara det utan en jakthund ska även vara samarbetsvillig och lydig. Dessa egenskaper är inget som finns ”färdiga” hos valpen utan kräver både uppfostran och dressyr.

Inga genvägar finns till en bra jakthund – varje valp måste uppfostras, dresseras och tränas. Ett gott ledarskap är ett måste för att få en trygg och fungerande jakthund!

Men det krävs kunskap (och tid) för att nå dit man vill. Här ges lite tips om hur du tidigt kan ”slipa din diamant” dvs. börja träna din valp för att bli en god jakthund (Tores tips). Tore Kallekleiv är uppfödare av korthårig vorsteh (Rugdelia) sedan 1981, aktiv jaktprovsdomare sedan 1984 och styrelseledamot i NVK, Hordalandsgrp og Vestlandets Fuglehundklub.

Fler tips om träning av stående fågelhundar hittar på Kennel Landinarnas eller Långtora Hund & Sport.

Lästips

Lydiga Jakthundar av Erik Wilson

Lydiga jakthundar” vill ge dig som förare insikt i vad som behövs för att få en lydig, trivsam och samarbetsvillig hund. Tillsammans med handfasta dressyrråd och instruktioner samt beskrivande fotografier och illustrationer, hjälper boken till att skapa ett bra förhållande mellan förare och hund.
Från valp till färdig fågelhund av Anders Landin

Boken innehåller konkreta och praktiska råd om hur du kan träna din hund för att inom rimlig tid nå ett bra resultat. Du får helt enkelt veta vad du ska göra, hur du ska göra och när det ska göras.
Fågelhundar av Sten Christofferson

Fågelhundar. De tre olika grupperna fågelhundar behandlas - stående, stötande och apporterande. Råd inför valpköpet, om principerna för hunduppfostran, dressyr och träning med inlärning av apportering, spårträning och utbildning av eftersökshundar. Fågelhundsdressyren och jakten med hundarna beskrivs per rasgrupp.